Data modyfikacji: 2015-10-20 14:27
Straszyki >> Lamponius guerini - straszyk gwadelupski

Lamponius guerini - straszyk gwadelupski

UWAGA KATALOG W BUDOWIE!W CHWILI OBECNEJ PREZENTUJEMY WYLĄCZNIE ZDJĘCIA. DANE WPISANE W TEKSTY SA NIE AKTUALNE JESZCZE.
Odkrywca: Rok: Nie wymaga rejestracji
Nazwa łacińska: Lamponius guerini
PSG: 101
Nazwa polska: Straszyk gwadelupski
Aktywność: Dzienna
Rozmnażanie: płciowe i partenogenetyczne
Biotop: np. Drzewa, Krzewy, Skały itp, xxx nad poziomem morza itp
Temperatura °C: W dzień XX°C, w nocy nie niżej niż YY°C
Wilgotność powietrza %: np. W dzień XX-ZZ%, w nocy nie niżej niż XX-VV%.
Żywienie_odnosnik: nie wybieraj nic
Wydzielanie substancji chemicznej: Nie
Sposób składania jaj: Zakopuje
Trudność hodowli: Łatwy w hodowli
Odnośnik do opisu: Lamponius guerini - straszyk gwadelupski

Opis gatunku:

Lamponius guerini - straszyk gwadelupski

PSG 101, Cladomorphinae, Saussure 1868

Nazwa polska: straszyk gwadelupski
Pochodzenie
: Gwadelupa
Rozmnażanie: płciowo, partenogenetycznie
Wielkość: samica - 8cm, samiec - 7

Opis gatunku
Stosunkowo łatwy w hodowli straszyk z wyraźnie zaznaczonym dymorfizmem płciowym. Rozmnaża się płciowo, przy czym kopulacja może trwać godzinami. U tego straszyka zdarzają się przypadki katalepsji, co jest raczej domeną patyczaków niż straszyków. Spotykane są dwie formy barwne: brązowa (najczęściej spotykana) oraz brązowa z białymi plamkami na grzbiecie samicy. Optymalne warunki rozwoju to 22-25 st.C przy dość wilgotnym środowisku, sugerowane min. raz dziennie spryskanie terrarium. Straszyki te można karmić liśćmi dębu, jeżymy, maliny lub eukaliptusa.

Samiec wyglądem przypomina raczej patyczaka z zielono-brązowymi nogami niż typowego straszyka. Jego ciało jest cylindryczne, szersze przy stawach. Za głową można znaleźć 8 małych wyrostków.
Samica ma spłaszczone ciało (8-9cm) przypominające kawałek kory. Całe jest pokryte niedużymi wyrostkami. Po obu stronach w części końcowej odwłoka widoczne są płatki (spłaszczenie pancerzyka). Wewnętrzna część przednich ud jest czerwonawa, podobnie jak u patyczaka indyjskiego. Składa około 2 jajek dziennie. Długość życia wynosi średnio 11 miesięcy. Inkubacja trwa 4-5 miesięcy. Zalecana temperatura to 25 st.C i niezbyt duża wilgotność otoczenia.


źródło: lemondedesphasmes.free.fr
Opracowanie: Adam Popiel